Már több, mint hatszázan szeretnének önkéntes választóköri delegáltak lenni

Másfél hét alatt több mint hatszázan jelentkeztek a MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma Egyesülete által indított „Számoljuk együtt a szavazatokat” nevű mozgalom felhívására, amelyben önkéntes – most még „független" – választóköri delegáltakat keresnek az áprilisi választásra, mindenekelőtt az aktus tisztaságának megőrzése érdekében. A határidő február vége.

Mint az akció beindításakor, december elején megírtuk, a szervezők olyan felelős állampolgárok jelentkezését várják az ország teljes területéről, akiket érdekel a közpolitika, a közigazgatás, közelebbről a magyar választójogi rendszer mibenléte, működése, és arról élőben, első kézből is tapasztalatokat szeretnének szerezni.

A kezdeményezéshez Tóth Zoltán választási szakértő Számoljuk Együtt a Szavazatokat! című mozgalma szolgált mintaként, amely az előző országgyűlési választás előtt próbálta hasonlóképp mozgósítani az ország sorsa iránt érdeklődő állampolgárokat. Tóth most is részt vesz több más  választási szakértővel együtt az aspiránsok felkészítésében.

Mint arra a MENŐK elnöke, Pákozdi Éva felhívta a figyelmet, az ország 106 országgyűlési egyéni választókerületében 10 286 szavazókör van. Ezek mindegyikében minimum két „független" delegált tagnak is kellene lennie ahhoz, hogy meg lehessen győződni arról: a választás rendben lezajlott, nem történt visszaélés, szabálytalanság. Minden párt vagy független jelölt érdeke, hogy a választások tisztaságát ne lehessen kétségbe vonni, ahhoz pedig a minél szélesebb körű ellenőrzés kellene. Csakhogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sem az egyéni jelöltek, sem a pártok nem képesek arra, hogy minden szavazókörbe delegáltakat tudjanak küldeni a képviseletükre. Ezeken a kondíciókon akar javítani a Számoljuk együtt a szavazatokat mozgalom.

Az adományokból szervezett akcióban részt vevő önkéntesek választhatnak majd, hogy az általuk megjelölt szavazókörben  melyik egyéni jelölt vagy melyik listát állítani tudó párt delegáltjaként óhajtanak közreműködni április 8-án,vagy hol van legnagyobb szükség a munkájukra.

A szervezők vállalják, hogy a mozgalom koordinátorai mind a 106 egyéni választókerületben segíteni fogják a delegáltakat abban, hogy amint hivatalosan is nyilvánosságra hozzák az egyéni jelöltek névsorát – ez március első hetében várható –, a szavazatszámlálónak jelentkezők személyesen is megismerkedhessenek velük, a kölcsönös bizalmat elmélyítendő. Az aspiránsok tehát egyelőre nem tudhatják bizonyosan, konkrétan kihez, melyik politikai formációhoz csatlakoznak majd az adott szavazókörben, ez nagymértékben függ a jelöltállítás végeredményétől, de mint Pákozdi Éva megjegyezte: elébe kellett menniük az eseményeknek, hiszen másképp kifutottak volna az időből.

Az akció egyáltalán nem indult zökkenőmentesen. Facebook-oldalukat mindjárt az első percben ellepték a trollok, később, több feljelentés nyomán a Facebook adminsztrátorai felfüggesztették az oldaluk működését, így az mindent egybevetve mindössze másfél hete működik fennakadás nélkül és jól láthatóan. Ezalatt a tíz nap alatt érték el a hatszáz jelentkező feletti számot, amely naponta és átlagosan 30-40-nel növekszik. Mint ugyancsak megtudtuk, az irányítószámokból látszik, hogy beigazolódni látszanak a várakozások: az érdeklődés valóban országos.

A mozgalmat több civil szervezet támogatja, de az elnök egyelőre csak a Közös Ország Mozgalmat nevezte meg, amellyel kezdettől fogva együttműködik. Elmondta ugyanakkor, hogy több – parlamenti és azon kívüli – párttal is elkezdték az egyeztetéseket, de hogy melyekkel, arról később nyilatkozik.

A szervezők a Számoljukegyütt facebook oldalon, továbbá a 06 70 670 4505-ös központi telefonszámon és a szamoljukegyutt.hu című weboldalon várják a jelentkezőket.

Forrás: 168 óra

Comments are closed.