Praktikus választási információk

Praktikus választási információk

 

Ha Önnek van bejelentett magyarországi lakóhelye és magyar állampolgár, akkor:

a választások előtt értesítést fog kapni postai úton arról, hogy melyik szavazóhelyiségben szavazhat. Ha nem kap ilyen értesítést, akkor sincs gond, a lakcímkártyáján szereplő címen automatikusan be kell kerülnie a választói névjegyzékbe, ha választásra jogosult, és a választás előtti hetekben a valasztas.hu oldalon is megtalálja majd, hogy hova kell mennie szavazni. A szavazás napján érvényes lakcímkártyával és személyi igazolvánnyal vagy más fényképes igazolvánnyal jelenjen meg a szavazóhelyiségben.

 

Ha a szavazás napján máshol fog tartózkodni, és ezért nem tudja meglátogatni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiséget, akkor:

  • az európai parlamenti választáson az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát, ha átjelentkezési kérelmet időben benyújtja online vagy papír alapon.
  • kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét, amennyiben szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni.

Mindkét lehetőséggel kapcsolatban itt találja meg a szükséges nyomtatványokat és minden további információt:

http://www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek

 

Ha Ön mozgóurnát vagy fogyatékossággal élő személy szavazásához segítséget szeretne kérni, akkor itt találja meg az ehhez szükséges információkat:

http://www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek

 

Ha Ön valamely más EU-s tagállam állampolgára és van bejelentett magyarországi lakóhelye, akkor 2019. május 26-án ugyanúgy szavazhat a magyarországi pártlistákra, mint a magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok. Ehhez azonban egy kérelmet kell beadnia, amelynek május 10-ig meg kell érkezni a magyarországi lakóhelye szerint illetékes választási bizottsághoz. Az ehhez szükséges információt és nyomtatványokat itt találja meg:

http://www.valasztas.hu/mas-eu-tagallam-polgarainak-nevjegyzekbe-vetele

 

Ha Ön EU-s (magyar, német, román, stb.) állampolgár és van bejelentett magyarországi lakóhelye, de van lakóhelye valamely másik EU tagállamban is, akkor szavazhat VAGY (a fentiek szerint) magyarországi pártlistákra magyarországi vagy külképviseleti szavazókörben, VAGY pedig a másik lakóhelye szerinti ország pártlistáira.

Amennyiben nem a magyarországi pártlistákra kíván szavazni, hanem a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre, úgy a fogadó állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben ők majd megkeresik a magyar Nemzeti Választási Irodát és az NVI automatikusan törli Önt a magyarországi névjegyzékből, kizárva ezzel a kettős szavazás lehetőségét. A praktikus teendőivel kapcsolatban a másik EU tagállam választási igazgatási szerveinél tájékozódjék.

 

Ha Ön magyar állampolgár, de nincs bejelentett magyarországi lakóhelye, akkor abban az esetben szavazhat magyarországi pártlistákra az Európa Parlament 2019. május 26-i választásán, ha lakóhelye egy nem EU tagállamban van. Ezen az oldalon talál meg minden szükséges információt és nyomtatványt ehhez:

http://www.valasztas.hu/ep2019

 

Ha Ön nem magyar állampolgár, de van bejelentett magyarországi lakóhelye, akkor ezen az oldalon talál meg minden szükséges információt és nyomtatványt ahhoz, hogy Magyarországon szavazhasson az Európa Parlament 2019. május 26-i választásán:

http://www.valasztas.hu/ep2019

 

Lesz-e európai parlamenti választás Nagy-Britanniában?

 

A Brexit-bizonytalanságok bonyolulttá tették a választ, de egy valami egészen biztos. Ha Ön magyar állampolgár, és rendelkezik magyarországi lakcímmel, akkor május 26-án vasárnap szavazhat Magyarország európai parlamenti képviselőinek megválasztásán, és ezt megteheti Nagy-Britanniában is. A pontos szabályok a következők.

 

Ha Ön május 26-án Magyarországon tartózkodik, akkor az ottani lakcíme szerinti szavazóhelyiségben szavazhat. Ehhez csak meg kell jelennie az Ön számára kijelölt a szavazóhelyiségben érvényes személyi igazolványával és a lakcímkártyájával.

 

Ha Ön május 26-án Magyarországon tartózkodik, de nem azon a településen, ahol a lakcíme van, akkor átjelentkezési kérelmet kell beadnia március 21 és május 22 között, hogy ezek a településen adhassa le a szavazatát. (Ez ugyanúgy lesz intézhető, mint a külképviseleti névjegyzékbe való felvétel, amit alább részletezünk.) Ezután már csak meg kell jelennie május 26-án az Ön számára azon a településen kijelölt szavazóhelyiségben érvényes személyi igazolványával és a lakcímkártyájával.

 

Ha Ön május 26-án nem Magyarországon tartózkodik, akkor az erre kijelölt magyar külképviseletek valamelyikén adhatja le szavazatát. Nagy-Britanniában például reggel hat és este hat óra között szavazhat majd az európai választáson induló magyar pártokra Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ban. Ez teljesen független attól, hogy mi lesz a Brexittel, és hogy Önnek van-e brit lakcíme netán állampolgársága, mert EU-tag és nem EU-tag országokban is lehet majd szavazni a magyar külképviseleteken. Egy fontos dolgot kell tennie hozzá viszont (ha van Magyarországon választójoga és lakcíme, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodik majd): valamikor március 21 és május 17 között kérelmeznie kell a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. Nagyon fontos, hogy a kérelembe egész pontosan úgy írja be a személyi adatait (beleértve doktori címet, második keresztnevet, halál pontos lakcímet stb.), mint ahogy az lakcímkártyáján szerepel. A szavazás napján pedig magával kell vinnie a személyazonosságát igazoló érvényes okmányokat arra a külképviseletre, ahova előzetesen regisztrált.

 

A kérelem interneten, postai úton, illetve személyesen a magyarországi lakóhelye szerinti illetékes hivatalban is intézhető lesz március 21-től május 17-ig. Sajnos, egyelőre még csak elég hiányos tájékoztató anyagok olvashatók erről a Nemzeti Választási Iroda weboldalán:

http://www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek

http://www.valasztas.hu/ugyintezes

http://www.valasztas.hu/hol-es-hogyan-szavazhatok-

 

Ilyen előzetes regisztráció során a három nagy-britanniai szavazóhelyiség közül tetszés szerint bármelyiket választhatja, akkor is, ha a szavazás napján csak átmenetileg lesz Nagy-Britanniában. Címük a következő (csak a londoni és a manchesteri szavazóhelyiség akadálymentes, az edinburgh-i nem):

EDINBURGH: 1/1 West Suite, 25 Union Street, Edinburgh EH1 3LR

LONDON: Methodist Central Hall Westminster - Storey's Gate, Westminster, London SW1H 9NH

MANCHESTER: 1 Portland Street, Manchester, M1 3BE

 

Ha a Brexit két hónapnál hosszabb elhalasztása (ami jelenleg szinte elkerülhetetlennek tűnik) nyomán Nagy-Britannia is részt vesz az idei európai parlamenti választáson, akkor május 23-án csütörtökön egész Nagy-Britanniában lehet majd szavazni a brit szavazóhelyiségekben az EP választáson induló brit pártlistákra. Ez azonban nem befolyásolja azt, hogy a magyar pártok EP listáira csak május 26-án vasárnap, és csak Magyarországon illetve a magyar külképviseleteken szavazhat majd. Ha Ön Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgár, akkor dönthet úgy, hogy inkább a csütörtöki szavazáson vesz részt és egy brit pártlistát támogat ahelyett, hogy az állampolgársága szerinti tagállam európai parlamenti képviselőinek megválasztásában venne részt. Ebben az esetben a brit választási hatóságoknál kell még időben regisztrálni majd a brit európai parlamenti választáson való részvételre, és a brit hatóságok által részükre megküldött tájékoztatás alapján a magyar Nemzeti Választási Iroda a május 26-i választás tekintetében törli majd Önt a magyarországi választási névjegyzékből. E tekintetben nincs jelentősége, hogy már most is szerepel-e a brit választási névjegyzékben (mert évente kitölti az erről postán érkező brit kérdőívet, és esetleg szokott is szavazni helyi választásokon Nagy-Britanniában, amihez ott EU-s állampolgárként joga van): hacsak nincs brit állampolgársága, akkor Ön mint ott élő EU-s állampolgár csak külön eseti kérelem alapján szavazhat Nagy-Britannia európai parlamenti képviselőinek megválasztásán.