+36 70 670 3520

Keresssetek minket telefonon!

info@szamoljukegyutt.hu

Küldjetek e-mailt!

Kedves Szavazatszámlálók! Kedves Érdeklődők!

Tájékoztatunk Benneteket, hogy a Számoljuk együtt a szavazatokat! Mozgalom a 2024. június 9. választásokra (kivételesen) nem toboroz szavazatszámlálókat, és ezért nem találjátok az ilyenkor működő Regisztrációs gombot a honlapunkon.

Úgy döntöttünk, hogy megfordítjuk az eddig szokásos „menetrendet”!

Előzményként:

A 2018. évi kezdetektől kis civil közösségünk rengeteg ráfordítással sok-sok ezer független civil szavazatszámlálónak jelentkezőt toborzott, és mivel a választási eljárás nem engedélyezi a civilek közvetlen szavazatszámlálói delegálását, a jelentkezők leegyeztetett adatait egyedi együttműködési és adatkezelési megállapodások alapján továbbítottuk delegálásra előkészítve jellemzően politikai pártoknak, néhányszor jelölő szervezeteknek vagy független egyéni jelölteknek. Az országos választásokról a visszajelzés sajnos mindig döcögösen működött, ezért pontos adataink nincsenek arról, hogy végül az általunk toborzott jelentkezőkből mennyien vállalták fel a korántsem egyszerű feladatot és jutottak el a szavazatszámolásig. A szavazatszámolás egy másik formájában viszont nem kötöttek bennünket ezek a jogi szabályozások, így az előválasztások vagy az időközi választások, illetve a helyi népszavazások során számos kiemelkedő szavazatszámolási feladatot szervezhettünk meg, és az elmúlt öt évben nagyon sok visszatérő lelkes civil társunk csatlakozott hozzánk.

És a mostani választásról dióhéjban:

Mint köztudott, 2024. június 9-én egy napon tartják Magyarországon az európai parlamenti (EP) és a települési önkormányzati választásokat.

Az európai parlamenti (EP) választáson arról fogunk szavazni, hogy mely pártok jelöltjei képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben. Az Európai Parlament 720 mandátumából 21 képviselői hely betöltésére jogosultak azok a hazai politikai pártok, akik pártlistájuk alapján a szavazatok legalább 5%-át megszerzik. Ezen pártok között arányosan kerül felosztásra a Magyarország 21 képviselői mandátuma.

Az ugyanezen a napon közös eljárásban lebonyolítandó önkormányzati választáson arról döntünk, hogy kik alkossák a települések önkormányzatainak vezető testületeit. Választunk polgármestereket és az önkormányzati képviselőtestületek tagjait, Budapesten főpolgármestert, illetve a fővárosi és vármegyei közgyűlések összetételére is fogunk szavazni.

Amikor a két választás egy napon történő lebonyolításának hírét vettük, már a kezdetektől fogva az volt a véleményünk, hogy a választások eltérősége miatt csak azt a lehetőséget szabad javasolni minden választási szereplő számára, hogy lehetőleg minden delegált szavazatszámláló abban a szavazókörben vagy ugyanazon településen számoljon, ahol mindkét választásra le tudja adni majd szavazatát. Mindkét választás eredményessége fontos valamennyi választópolgár és egyben szavazatszámláló számára, de míg az EP választás esetében az ország egész területére át tud jelentkezni, ez az önkormányzati választások esetében nem működik. Ez viszont azt eredményezi, ha valaki mégis távoli helyre menne szavazatszámlálónak, elvész az önkormányzati választási szavazata. (A 2022-es választáson a szavazatszámlálók közül 40 ezer delegált volt. Sokan nagyon távoli helyeken vettek részt a választás napi feladatokban, és ezzel szemben most az áll igen erős érvként, hogy sokszor 1-2 szavazat is nagyon tud hiányozni egy adott település összesített szavazataiból.)

Mindezeket mérlegelve döntöttünk úgy, hogy ennél a választásnál felajánljuk a jelöltek és jelölőszervezetek számára szervezési és képzési tapasztalatainkat, tagjaink értesítését a jelentkezési lehetőségekről hírlevelünkön keresztül. Az elmúlt hetekben már számos politikai párt, jelölő szervezetek és jelölt keresett meg bennünket, elsősorban a korábbi jó együttműködésünk alapján tanácsért, véleményért, jelöltek közvetítésére, illetve képzések tartását kérve. Folyamatosan bővítjük a beérkező kérdések alapján a honlap Gyakori Kérdések részét, átdolgozás alatt van az Önkéntes Szavazatszámlálók Kézikönyve kiadványunk is. Itt a honlapon és a Youtube csatornánkon (……..) számos korábbi oktatóanyagunk található. További információkat megtalálhattok a Facebook oldalunkon.

Amennyiben jelentkezel bármelyik jelöltnél szavazatszámlálónak, és a delegálásodra sor kerül, ajánljuk figyelmedbe a Nemzeti Választási Iroda jelentősen átalakult és megújult https://valasztas.hu oldalán található 219. számú választási füzeteit és a szavazatszámlálók oktató anyagait. (Általánosságban: Budapesten 5, a megyeszékhelyeken 3, a további településeken 4 szavazólapot fognak kapni a választásra jogosultak, és számos esetben még a nemzetiségi önkormányzati szavazólapokra is számíthatunk.)

Telefonon elérhetők vagyunk a +36 70 6703520 és a 70 6703836 számokon, és emailben az info@szamoljukegyutt.hu címen.

Üdvözlettel: a Számoljuk együtt szervezői csapata!

töltsd le az

ÖNKÉNTES SZAVAZAT-SZÁMLÁLÓK KÉZIKÖNYVÉT