+36 70 670 3520

Keresssetek minket telefonon!

info@szamoljukegyutt.hu

Küldjetek e-mailt!

Kérdéses, hogy lesz-e 20 ezer civil szavazatszámláló

Jelenleg minden szavazókörre egy civil szavazatszámláló jut, ami nem ideális, mert nincs kettős ellenőrzésre lehetőseg – véli Pákozdi Éva, a Számoljunk együtt! Mozgalom kezdeményezője.

Hétfőn már tízezernél is többen regisztráltak a Számoljunk együtt! Mozgalomnál civil szavazatszámlálónak, adta hírül Facebook-oldalán a civil szervezet, aminek a célja, hogy mind a 10285 szavazókörben legyen két civil szavazatszámláló, a törvények ennyit engedélyeznek – írta meg a 444.

Vagyis most már a terv fele teljesült, hamarosan mindegyik szavazókörre jutni fog legalább egy civil szavazatszámláló is, de további koordinációra lesz szükség, mert aránytalan a szavazatszámlálók eloszlása.

A bíztató eredmény ellenére is kérdéses, hogy sikerül-e 20 ezer szavazatszámlálót mozgósítani a választásokig. Pákozdi Éva, a Számoljunk együtt! Mozgalom kezdeményezője a Klubrádiónak azt mondta, jelenleg úgy látszik hogy a kormánypártok és az összellenzék két-két delegáltat tud majd küldeni a körzetekbe. A civil szavazatszámlálók eloszlása azonban nehezebb probléma, a területi megoszlás mellett az is gondot jelent, hogy jelenleg csak egy civil jutna minden szavazókörre. Az alapvető magatartás a választási procedúránál az, hogy senki nem bízik senkiben. Ez biztosítja, a lehető legalaposabb ellenőrzést. Egy civil szavazatszámláló azonban jóvátehetetlenül megteremti az elfogultság lehetőségét, hiszen a szavazatszámlálóknak is van politikai álláspontjuk.

A lokáció szempontjából fontos szempont, hogy a delegáltak hol szeretnének tevékenykedni, de fontosabb, hogy a legtávolabbi pontokra is jusson ember. Pákozdi azt is hozzátette, hogy ennek nyilván lesznek költségei is. Épp ezért adományokat gyűjtenek, hogy legalább valamilyen költségtérítést biztosítani tudjanak, az önkénteseknek.

2022. február 02. Reggeli gyorsPákozdi Éva

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.