+36 70 670 3520

Keresssetek minket telefonon!

info@szamoljukegyutt.hu

Küldjetek e-mailt!

Perintfalvi Rita: A cél, hogy megtörjük az ellenzéki civilek politikai apátiáját – A Szabadság körei évadnyitója

Az Orbán-rezsim önkényesen előre hozta a jövő évben esedékes önkormányzati választásokat és hozzá kapcsolta a júniusban tartandó európai parlamenti választásokhoz. Nyilvánvaló célja, hogy a két, merőben eltérő politikai dimenzió – a helyi feladatokra koncentráló önkormányzati és a kontinentális horderejű EP – összezavarja a választókat és az eltérő szempontok szerint mozgósító ellenzéki kampányok majd kioltják egymást. A Szabadság köreinek évadnyitó kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők arra keresték a választ, hogy ilyen körülmények között miként tudnának a különféle civil szervezetek és kezdeményezések, egymással is összefogva, segíteni abban, hogy a jövő évi kettős választáson a civilek választói akarata minél teljesebben érvényesüljön.

KLUBRÁDIÓ


„A mai hatalom önkényes összevont két választást a jövő évre. Ez nincs teljes rendben” – kezdte felvezető beszédét Balázs Péter volt külügyminisztert, korábbi európai uniós biztos, hozzátéve, hogy az európai parlamenti választásokhoz kapcsolt önkormányzati választások idején az önkormányzati képviselők mandátuma még nem jár le, így pedig az ún. kettős hatalom politikai konfliktusokhoz vezethet az egyes településeken. A volt külügyminiszter arról is beszélt, hogy előrevíti árnyékát a kormány által tervezett szuverenitási törvénycsomag, amely korlátozná a civil szervezetek és a média mozgásterét.

Szabadság körei Fotó: Szűts Pál, Szűts Pál, contempal.com

A Szabadság körei idei célkitűzése, hogy aktív cselekvési módokat találjanak a közéleti civilség felélesztésére. Egyrészt Iványi Gábor egyházának megsegítése, másrészt pedig a választásokra való készülés lesz a közösség feladatainak fókuszában. Ennek keretében minden második Szabadság körei rendezvényt zárt körben tartják meg, amelyre a közösség 800 regisztrált tagját várják – jelentette be Perintfalvi Rita teológus, a Szabadság körei bázisközösség alapítója. Nem csupán a kormányra, de az ellenzéki térfélre is morális kontroll kívánnak gyakorolni, tette hozzá.

Pákozdi Éva, a Számoljuk Együtt Mozgalom alapítója arról számolt be, hogy a legutóbbi önkormányzati és önkormányzati választásokon hogyan alkalmazták a hálózatukat arra, hogy szavazatszámlálókat delegáljanak az egyes szavazóhelységekbe. Az általuk küldött kb. 10 ezer szavazatszámláló felkészülten érkezett a munkára, mivel személyesen, illetve e-learning tananyagokkal képezték őket. Ennek köszönhetően tavaly mindössze egy napig tartott a szavazatszámlálás – mondta. Emlékeztetett arra, hogy nem csupán az európai parlamenti és az önkormányzati választások lesznek jövőre, de a nemzetiségi önkormányzati választások is lesznek jövőre, erre is készülnek.

 Fotó: Szűts Pál, Szűts Pál, contempal.com

„Muszáj összehoznunk egy olyan komoly ajánlatot, ami egy választási lehetőség” – fogalmazott Horgas Péter, a Civil Bázis Egyesület elnöke. Úgy véli, alapvető társadalmi és politikai kérdésekre kell higgadtan olyan választ keresniük, amik elsősorban szakmai szervezetek meglátásaira alapulnak. Sokat segített nekik, hogy az elmúlt egy évben bekapcsolódtak az oktatás ügye miatt szerveződő Országos Közös Akarat csoport munkájába, mivel így fiatalok nézőpontjából gondolkozhattak közösen az ország ügyeiről, tette hozzá.

A beszélgetés végén Perintfalvi Rita elmondta, céljuk, hogy a 2024-es választások idejére megtörjék az ellenzéki térfélen tapasztalható politikai apátitát.

A propagandamédia szereti a Civil Kollégium Alapítványt valamiféle „kiképzőközpontként” emlegetni, ugyanakkor ez valójában egy olyan felnőttképzési központ, ami a civil szerveződések módszertanára oktatja a jelentkező civileketet, illetve szervezeteket  – mondta Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány országos szervezője. A velük kapcsolatban lévő civil szervezetek arra bíztatják, hogy formálják az adott helyi közéletet, mert „helyi vita nélkül sokkal könnyebb eldönteni felülről, hogy kié legyen a képviselet” – fogalmazott. 

A rendezvényt a Bibó István Közéleti Társasággal és a Magyar Újságírók Országos Szövetségével közösen rendezték meg. A moderátor Ónody-Molnár Dóra újságíró, a Bibó István Közéleti Társaság alelnöke volt. 

Borítókép: Szűts Pál, contempal.comA képeket a szerző engedélyével használtuk fel. 
töltsd le az

ÖNKÉNTES SZAVAZAT-SZÁMLÁLÓK KÉZIKÖNYVÉT