+36 70 670 3520

Keresssetek minket telefonon!

info@szamoljukegyutt.hu

Küldjetek e-mailt!

Civilek bevonásával megalakult az ellenzéki előválasztási bizottság

A hatpárti ellenzéki összefogás (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) bejelentette, hogy a pártok delegáltjaiból megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), amely a civilek segítségére és tapasztalataira is számít.

Az előválasztás menetrendjéről és annak kereteiről – egy etikai kódex deklarálásával – már korábban döntést hoztak a pártok.

Az előválasztás lebonyolításának legfőbb kérdéseiben az ellenzéki pártok a múlt héten megállapodtak. Az előválasztáson a lehető legnagyobb részvételre és a lehető legalaposabb lebonyolításra törekszünk, ezért nyitottak vagyunk megbízható és elfogadott civil partnerszervezetek bevonására a lebonyolításba

– olvasható az összefogás közös közleményében.

A 2021-es előválasztás lebonyolításába bevonták a 2019. évi önkormányzati választás előtt a fővárosi és a ferencvárosi előválasztás megszervezésében jelentős szerepet vállaló Civil Választási Bizottságot (CVB) is. Az Országos Előválasztási Bizottság célja, hogy építsen a CVB korábbi tapasztalataira, valamint a CVB tagszervezeteinek a speciális tudására is.

A CVB tagszervezete a többi között:

  • a társadalmi mozgósító kampányokkal százezreket elérő aHang,
  • a kormánypárti médiafölény ellensúlyozására létrejött Nyomtassteis,
  • a választások tisztaságát és átláthatóságát őrző Számoljuk Együtt Mozgalom,
  • a civilek, szakszervezetek és ellenzéki pártok együttműködését segítő Civilek a Demokráciáért Egyesület,
  • a megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat kidolgozó ELEGY,
  • a nyilvános viták szervezésében tapasztalt Tabumentes Országmentés Egyesület,
  • valamint a kulturális szférát mozgósító FŐNIX Mozgalom.

Az ellenzéki pártok arra kérik a CVB tagszervezeteit, hogy tudásukkal, aktivistáikkal és technikai hátterükkel vegyenek részt az előválasztás lebonyolításában. Arról is tájékoztattak, hogy az együttműködés pontos részleteiről a következő hetekben a CVB-vel és az egyes tagszervezetekkel folyamatos egyeztetéseket fognak folytatni.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke áprilisban az Indexnek azt mondta, a tagszervezeteik teljes körűen alkalmasak arra, hogy emberi, anyagi és szakmai erőforrással támogassák az előválasztást.

Hangsúlyozta, most van esélye arra az ellenzéknek, hogy megszorongassa a kormányoldalt. Az előválasztás legfontosabb feladata: az aktivizálás, a legitimálás és a tematizálás.

Az ellenzéki előválasztás krónikájáról – a kezdetektől a teljes összefogásig – nemrégiben közöltünk összefoglaló cikket.