+36 70 670 3520

Keresssetek minket telefonon!

info@szamoljukegyutt.hu

Küldjetek e-mailt!

Sajtóközlemény: A SZÁMOLJUK EGYÜTT MOZGALOM civil szavazatszámlálókat vár az ország valamennyi szavazókörébe!

Kihirdetésre került a 2022.évi országgyűlési választás időpontja. 

Áder János köztársasági elnök a legkorábbi várható időpontra – április 3-ára – tűzte ki az esedékes országgyűlési választás időpontját, ugyanezen a napon a választással egyidejűleg népszavazás is lesz.

A választópolgárok számára a választási értesítőket január 26. és február 11. között kézbesítik, amely már tartalmazni fogja, hogy melyik szavazókörben tud majd szavazni. Ezután kezdődhet meg az egyéni képviselők ajánlásgyűjtése és bejelentése. (február 12. és 25. között), valamint a pártlisták bejelentése (február 12. és 26. között). A Szavazatszámláló Bizottságok tagjainak bejelentését a jelöltek, vagy a listát állítani tudó pártok február 16. és március 25. között tehetik meg. 

A törvényi szabályozás szerint a helyi szavazóköri Szavazatszámláló Bizottságokban választott –az önkormányzatok testülete által megszavazott és díjazott, illetve a jelöltek vagy listát állítani tudó pártok által delegált önkéntes tagok lehetnek, korlátozott számban. A választópolgárok közvetlen bejelentkezése civil szavazatszámlálónak – eltérően Európa majd minden országától – továbbra sem lehetséges.

Az elmúlt 20 évben folyamatosan és drasztikusan csökkent a delegált (megbízott) szavazatszámlálók száma, egyre kevesebb aktivistát tudtak a pártok megbízni ezzel az egynapos, de akár 16-20 órás figyelmet követelő feladattal. Miután a választások tisztasága ás átláthatósága a demokrácia alapja és a választópolgárok elemi érdeke, a hiányt felismerve hoztuk létre a Számoljuk együtt! civil mozgalmat. A Mozgalom által toborzott és képzett független civil szavazatszámlálók először a 2018-as országgyűlési választásokon segítették a szavazás lebonyolítását és egyben ellenőrzését. A civil delegáltak megbízására minden alkalommal a jelöltekkel és pártokkal kötött együttműködési megállapodások alapján kerül sor. Az idei választásokra az első ilyen megállapodást a 6 párt Tiszta Választásokért Alapítványával (20K) kötöttük.

A Számoljuk együtt! Mozgalom pártoktól független civil szerveződés, pártsemleges, civil egyesületi háttérrel. Folyamatosan gyűjtjük a választásokon szerzett tapasztalatokat, a szükséges jogszabályokat és tovább adjuk mindazoknak, akik fontosnak tartják, hogy személyesen részt vegyenek a választások tisztaságának ellenőrzésében. A Mozgalom szervezői és résztvevői civil önkéntesek.

Az április 3-ai választásra és népszavazásra felkészülve a héten megkezdtük toborzó kampányunkat és február végéig várjuk a jelentkezőket. A Mozgalom célkitűzése, hogy minden szavazókörben legyen egy civil szavazatszámláló, ehhez 10 ezer önkéntest várunk az ország valamennyi településére. Mára a jelentkezők száma meghaladta az 5000 főt, őket emailben és telefonon megkeressük a delegálásuk pontosítása érdekében. A már regisztráltaknak élő, helyszíni és online képzéseket szervezünk a választásnapi feladatok megismerésére. A képzéseink alapja a Nemzeti Választási Iroda Választási Füzete, ennek alapján készült (és a napokban az időközbeni módosítások figyelembevételével véglegesítjük) az e-learning, illetve élő oktatási tananyagainkat. 

A Mozgalom „Minden szavazókörbe 1 független civil szavazatszámlálót!” célkitűzésének megvalósításához szükség lesz kisebb-nagyobb utazást vállalni tudó jelentkezőkre is. Számukra lehetőség van abba a szavazókörbe átjelentkezésre március 25. határidővel, ahol számlálni fognak. Valamennyi jelentkezőnkkel egyeztetjük szavazóköri beosztását és segítjük az átjelentkezés lebonyolítását. 

Tapasztalataink szerint a minden szavazatszámláló számára kötelező kétszeri helyszíni megjelenés – esküt kell tenni a helyi jegyzőknél pár nappal a választás előtt, illetve a választásnapi hajnali ½ 6 órás megjelenés a szavazókörben – a távolabbra utazók esetében külön szervezési feladatot jelent. 

Az utaztatás költségeihez adománygyűjtést indítunk, az adományokat a
 
MENŐK EGYESÜLET – 16200106-11608152 számlaszámára várjuk.